چگونه خودمان را ارزیابی کنیم…(قسمت دوم)
خودمان را ارزیابی کنیم
افراد مختلف عادات متفاوتی دارند که در طول روز شاید حتی متوجه آن نباشند؛پس برای اینکه بدانیم چگونه خودمان را ارزیابی کنیم ، طرز لباس پوشیدن ، رفتار ، گفتار و حتی عملکرد هر فرد با فرد دیگر متفاوت است . دقیق همین تفاوت هاست که ما را از یکدیگر متمایز میکند .
اما برای این که بیشتر خودمان را بشناسیم و نقاط ضعف، نقاط قوت ، عادات درست ، عادات نادرست ، مسائل و موانع را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم . احتیاج داریم خودمان را ارزیابی کنیم .
ارزیابی کردن یکی از راه های رسیدن به شناخت خود و عملکردمان است . و همچنین برای رسیدن به هدف کمک بزرگی می تواند برای ما انجام دهد .
برای یک خودمان را ارزیابی کنیم البته موفق آمیز ، داشتن اهدافی مشخص و شفاف لازمه ی کار است . شما باید دقیق بدانید که برای چه هدفی میخواهید خودتان را ارزیابی کنید .
آیا تا به حال با خودتان نشسته اید و خودتان را ارزیابی کنید ؟
یا با خود بگویید من امروزم را چگونه سپری کرده ام ؟
یا بگویید این هفته از نظر کاری چگونه بوده ام ؟
زمان و موقعیت ارزیابی
چگونه خودمان را ارزیابی کنیم باید به صورت منظم انجام شود . به سه روش میتوانید خودتان را ارزیابی کنید
1-ارزیابی روزانه : در پایان روز خودتان و عملکرد همان روز را بنگرید و خودتان را ارزیابی کنید .
2-ارزیابی هفتگی : زمانی که یک هفته ی کامل را به پایان رساندید، میتوانید خودتان را در طول هفته ارزیابی کنید و با هفته ی گذشته مقایسه کنید. و میزان رضایت مندی خودتان را مشخص کنید .
3-ارزیابی ماهانه : آخر هر ماه، یعنی بعد از سی روز کامل فرصت خوبی است که عملکرد خودتان را در یک مدت زمانی بلند ارزیابی کنید . تمام عملکرد خودتان را بسنجید . نکته ی قابل اهمیت این است که اگر عملکرد شما پایین بود احساس ناراحتی و نا امیدی نکنید . با پشتکار بیشتر و انرژی زیاد سراغ روز های آینده بروید . فقط کافیست بهتر از قبل تلاش کنید .
همه جانبه بودن
زمانی که خودتان را ارزیابی میکنید سعی کنید همه جانبه باشد . یعنی تمام موارد را بررسی کنید: رفتار، گفتار، عملکرد، هدف ها، فرصت ها، موانع، عادت ها .
هر یک از این مسائل اهمیت خاص خود را دارند . گاهی ممکن است شما در کارتان پیشرفت زیادی نداشته باشید ممکن است به این دلیل باشد که عادات درستی ندارید یا ممکن است مرتب فرصت های که برایتان به وجود می آید را از دست میدهید . زمانیکه شما در ارزیابی همه جوانب را در نظر بگیرید مطمئن باشید خطا های کاری خود را بیشتر میتوانید بشناسید .
ضمن این که شما باید همه جانبه کار کنید باید بگویید قرار نیست فقط نکات منفی خودتان را بررسی کنید . شما حتی باید موارد مثبت و اقدامات مفید تان را بررسی کنید . زمانیکه شما دارید این کارها را انجام میدهید . به مراتب اعتماد به نفس شما افزایش می یابد و انگیزه ی بیشتری را برای انجام کارهایتان خواهید داشت . و نقاط قوت خود را میتوانید شناسایی کنید و از آنها استفاده ی بهتری داشته باشید .
برای ارزیابی کردن ملاک تعیین کنید.
اگر برای ارزیابی خودتان ملاک مناسبی نداشته باشید خیلی زود از ارزیابی خودتان خسته میشوید . و مرتب با خود میگویید من تمام سعی و تلاش خود را میکنم و توانایی من همین اندازه است . نداشتن ملاک مناسب مانع شما برای رسیدن به هدف میشود . همیشه یک حد و مرز هایی را برای خودتان مشخص کنید و یک سری معیار هایی را تعیین کنید و طبق آن جلو بروید . مطمئن باشید این گونه در کارتان موفق تر خواهید بود .
انتظارات زیادی نداشته باشید.
اکثر افراد دوست دارند زمانی که دست به کار میشوند نتایج خیلی بزرگی ببینند یا به قول معروف ره صد ساله را یک شبه طی کنند. اصلا نباید ازخودمان توقعات زیادی داشته باشیم. زمانی که دست به اقدام میزنیم باید به خودمان زمان بدهیم تا نتیجه ی آن را ببینم. در اینجا نباید خودمان را ارزیابی کنیم البته زود هنگام صورت گیرد. زیرا با ارزیابی زود هنگام و نتایج منفی باعث میشود خیلی زود دست از اقدام بکشید و دیگر راهتان را ادامه ندهید. و همچنین از خودمان نباید توقع داشته باشیم که عاداتمان را دو سه روزه ترک کنیم یا دو سه روزه مشکلاتمان را حل کنیم و اگر چنین چیزی محقق نشد نا امید شویم. این مسئله فقط شما را از پا در می آورد.
خودمان را ارزیابی کنیم با مدیریت خویشتن داری
مدیریت خویشتن یعنی طبق برنامه، خودتان را ارزیابی کنید. اهدافی را که برای خودتان مشخص کردید را به یک سری از اهداف کوچک تقسیم کنید و اهدافتان را به یک سری از اقدامات کوچک تبدیل کنید. این کار باعث میشود مرحله به مرحله تکامل را طی کنید. روی همه چیز تسلط داشته باشید و نتایج جالبی را در برگیرید. با این شرایط با تمرکز خیلی بالا خودتان را ارزیابی میکنید.
دیدگاهتان را بنویسید