انباشتگی اطلاعات
انباشتگی اطلاعات
کماکان درباره ی انباشتگی اطلاعات مطالبی به گوش ما رسیده است . ما همواره درحال یادگیری از اطرافیانمان هستیم . مرتب با تکنولوژی های و ابزارآلات نوین آشنا میشویم و برای استفاده از آن ابتدا باید آن را بیاموزیم . و به همین ترتیب به وسیله ی رسانه ها مثل فضاهای مجازی ، کلیپ های آموزشی و سایت های مختلف ، مجلات الکترونیک و بسیاری از موارد دیگر به صورت متعدد همواره در حال دریاف اطلاعات هستید ..
استاد علوم سیاسی آقای کالج هانتر، در کتاب معروف خود مدیریت سازمان ها که در سال 1964 نوشته و منتشر شد، این عبارت بعدها توسط آلوین تافلر، نویسنده و آینده پژوه آمریکایی ، در کتاب “شوک آینده” در سال 1970 مجدد منتشر شد .
انباشتگی اطلاعات را این گونه تعریف کرده اند :
«انباشتگی اطلاعات» زمانی اتفاق می افتد ،که مقدار ورودی ها به یک سیستم بیش از ظرفیت پردازش آن باشد. تصمیم گیرندگان ظرفیت شناختی نسبتاً محدودی وجود دارد .اما باید به این نتیجه رسید ، هنگامی که اطلاعات بیش از حد و ظرفیت وارد سیستم عصبی ما میشود ، احتمالاً کاهش کیفیت تصمیم وجود دارد.
انباشتگی اطلاعات
فرض کنید در یک کلاس آموزشی شرکت کرده اید . حد اکثر تا سه ساعت بعد از اتمام کلاس شما پنجاه درصد از مطالب را بخاطر می آورید . اما بعد از گذشت بیست و چهار ساعت شما پنجاه درصد از مطالب را فراموش خواهی کرد . و بعد از گذشت یک ماه تنها پنج درصد از مطالب کلاس را به خاطر خواهید آورد .
آنچه به این مسئله اهمیت میدهد ، این است که مغز انسان در یک فرایند دائمی از این دو حالت را میپزیرد : آموختن چیز جدید ؛ فراموش کردن مطالب
به طور طبیعی اگر از مطالبی که آموخته اید غفلت کنید به مرور زمان آن را فراموش خواهید کرد .
اما اگر ما انباشتگی اطلاعات داشته باشیم چه اتفاقی رخ خواهد داد ؟
زمانی که شما به طور مداوم و همواره یک سری اطلاعات را وارد سیستم عصبی کنید . شاید اویلین اتفاقی که رخ میدهد . این است ،که به مرور زمان ذهن شما خسته میشود .
خستگی ذهن
به طور طبیعی آن چه برای ما حالت سکون نگه میدارد دقیق انباشتگی اطلاعات است .
و به آسانی شروع به جمع آوری اطلاعات میکنیم اما به انجام عملی آن ها نمی پردازیم
زیرا در انجام عملی آن به تحرک فیزیکی باید پرداخت و چون مغز شما حاوی اطلاعات زیادی است و احساس خستگی میکند و برای همون زمانی که شما دست به اقدام عملی میکنید مغز شما به طور خودکار مانع برای انجام عملیاتی اطلاعات میشود و شروع به بهانه تراشی میکند . به طور مثال : فعلا حوصله ندارم ، چطوره دیر تر اقدام کنم ؛ الان خسته هستم ، شرایطم مناسب نیست ، تجهیزات کافی و کاملی ندارم .
صرف نظر این که آموختن به تنهایی باعث تغییر عادت نمیشود . وقتی ما از دانش خود به سوی عمل کردن پیش میرویم حتما لازم است تغییری در رفتار و نگرش خود انجام دهیم .
یادگیری مداوم باعث تلنبار شدن اطلاعات میشود و همین مسئله باعث میشود که گاهی شما تبدیل به یک معتاد اطلاعاتی شوید . شخصی که همواره دوست دارد بیاموزد اما آن را به عملی تبدیل نمیکند .
انباشتگی اطلاعات
انباشتگی اطلاعات دشمن تصمیم گیری
به طور مستقیم انباشتگی اطلاعات میتواند در عملکرد شما تاثیر بگزارد . این مسئله غالبا به این علت است که : انسان میتواند میزان اطلاعات وارد شده را بررسی کند . و اگر این اطلاعات زیاد باشد دیگر غیر قابل کنترل و باعث ایجاد استرس در ما میشود . ظرفیت ما برای دریافت اطلاعات جدید به طور خودکار کاهش می آید . و مغز انسان برای مقابله با آن دست به ترفند ها و تکرار عادات گذشته ی ما را توسعه میدهد .
و به طور خودکار مغز بعد از انباشتگی اطلاعات زیاد شروع به فراموش کردن اطلاعات میکند . و اینجاست که کیفیت تصمیم گیری درما کاهش می آید زیرا همه ی اطلاعات دیگر در دسترس ما نیست .
راه حل این مسئله
اقدام به عمل
برای حل مشکل انباشتگی اطلاعات فقط کافیست یک گام عقب تر از سیل اطلاعاتی که روزانه به دست می آورید باشید . این باعث میشود که مجدد اطلاعات شما بررسی شود که چگونه کاری انجام میشود و واقعا به چه اطلاعاتی نیازمند هستیند یعنی به مغز خودتان فرصت دهید تا اطلاعات را به عمل تبدیل کند . همواره سعی کنید بعد از این که اطلاعات جدیدی به دست می آورید آن را به عمل تبدیل کنید و سپس به سراغ اطلاعات بعدی بروید .
تمرکز
تمرکز و دقت خود را روی یک مسئله متمرکز سازید . نگذارید چندین پرونده ی باز در ذهن شمادر حال چرخش باشد . این مسئله ذهن شما را به خودی خود خسته کرده به صورتی که مغز برای فرار از خستگی اطلاعات زیادی را به فراموشی خواهد سپرد .
یاداشت برداری
یکی دیگر از راه حل های مناسب یاداشت برداری یا کشیدن مایندمپ مسائل مربوطه میباشد این کار باعث میشود مقداری از وردی های ذهن شما خروج پیدا کند و مقداری ذهن شما از انباشتگی اطلاعات رهایی پیدا کند و چنانچه ذهن شما اطلاعاتی را به فراموشی بسپارد باز هم شما آن اطلاعات را در یاداشت برداری های خود خواهی داشت .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
شغل کاذب و تأثیر آن بر سلامت روان
7 دلیل که چرا آموزشهایی که میبینیم مؤثر نیستند؟
3 راهکار فوری : برای بهره وری بیشتر از آموزش هایی که میبینیم.
از شکست تا موفقیت: قدرت یادگیری از اشتباهات
19 نشانه بلاتکلیفی در زندگی
3 سوال جادوئی (برای آزمایش اهداف)
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
واقعا عالی بود
سلام ، مطالب عالی بود👌🏻 سپاسگزارم🌹🌹